Deset příběhů, které ukazují, jak pomáhá Nadace Via

Jak ukázat, co Nadace Via přesně dělá a koho podporuje? Snad nejlépe to mohou přiblížit konkrétní příběhy lidí, kteří společně mění své okolí k lepšímu a tím zlepšují celé Česko.

Tyto příběhy jsou příkladem toho, jakým způsobem se snažíme podporovat hlavní témata naší nadace, kterým říkáme „Umění žít spolu“ a „Umění darovat“. Co přesně to znamená? V prvním případě jde o komunitní projekty, ve kterých se lidé spojují tím, že se společně a svépomocí starají o své okolí, a za druhé je to filantropie, kterou se snažíme v Česku šířit, aby se stala pro každého samozřejmou součástí života.

Proč to děláme? Usilujeme o to, aby bylo v Česku více lidí, kteří pečují o své okolí a kteří darují druhým.

Příběh první: Jako Srdcařka byla oceněna Martina Seidlerová za oživování rodného Jesenicka 

Ve svém rodném Jeseníku už šest let organizuje celou řadu akcí, které probouzejí dřímající město a v jeho obyvatelích oživují nadšení, talent i odhodlání. Martina organizuje trhy, slavnosti, diskuze, vrací dech zapomenutému letnímu divadlu i parku. Spoluzaložila také spolek Sudetikus, tedy „kus Sudet“, který akce zastřešuje. Za své aktivity byla Martina Seidlerová oceněna Cenou Via Bona v kategorii Srdcař.

22. ročník Ceny Via Bona si své motto zvolil „dobrá sousedství“. Ze 120 nominací zvolila odborná komise 12 finálových příběhů ve 4 kategoriích a nejsilnější z nich pak vybírala veřejnost svými hlasy v online hlasování. Svého vítěze si tentokrát volili i zaměstnanci Nadace Via a to ve zvláštní kategorii s názvem Cena za dobré sousedství, která byla novinkou letošního ročníku.

V kategorii Dárcovská výzva získal Cenu Via Bona Ondřej Šimetka, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava, který pomocí svých extrémních sportovních výkonů vybral v rámci veřejných výzev přes 300 tisíc korun pro neziskovou organizaci Lékaři bez hranic. Dobrou firmou se stala Vincentka za celou škálu finanční i materiální podpory, kterou poskytuje luhačovickému regionu. Mladým srdcařem 2019 je Patrik Zadina, který na základě vlastní zkušenosti pomáhá na životní cestě dětem z dětských domovů. Zvláštní cenu za dobré sousedství udělila Nadace Via Evě Lehotské za neutuchající pomoc vyloučené ostravské osadě Bedřiška.

Na slavnostním předávání Cen Via Bona jsme v roce 2019 udělili 5 ocenění za nejlepší filantropické počiny

Příběh druhý: Do Sousedského týdne se zapojilo 90 míst po celém Česku

Do prvního ročníku Sousedského týdne, který vyhlásila Nadace Via v týdnu od 20. do 26. května, se přihlásilo 90 akcí z celé republiky od Sokolovska až po Ostravsko. Akce ukázala, že Česko je plné sousedství, kde to žije. Mezi přihlášenými aktivitami se nejčastěji objevovala setkání u dobrého jídla, výměny knih nebo oblečení a kulturní či sportovní akce. Přihlášené aktivity jsme v podobě oranžových puntíků doplňovali na online mapu dobrých sousedství. Na webu www.sousedskytyden.cz jsme také sdíleli tipy a inspiraci k uspořádání sousedských akcí.

„K myšlence uspořádat Sousedský týden jsme se inspirovali v Plzni, kde již několikátým rokem organizují Evropský den sousedů“ vysvětluje Martina Vaňková, jedna z organizátorek Sousedského týdne a doplňuje, že nejčastěji organizátoři přihlašují akce, jako jsou grilovačky, snídaně, pikniky a sousedské bleší trhy. Mezi přihlášenými aktivitami je ale také například den otevřených dveří v hudební zkušebně pro děti a mládež, pravidelný komunitní běh v pražském parku nebo soutěž rodinných týmů o nejlepší závin.

Všechny zaregistrované akce najdete na www.sousedskytyden.cz.

Příběh třetí: Uspořádali jsme Sousedské odpoledne pro své dejvické sousedy

Abychom přispěli k rozhýbání sousedského života v místě, kde sídlíme, rozhodli jsme se minimálně jednou ročně uspořádat v našem okolí sousedskou akci. V rámci Sousedského týdne jsme zorganizovali sousedské setkání v Nadaci Via, a to v sobotu 25. května v Klubovně v Praze-Dejvicích.

Počasí se vydařilo, a tak jsme mohli poznat naše sousedy a sousedky při dobrotách z pikniku spojeném s výměnou oblečení, dětskou výtvarnou dílnou a živým hudebním vystoupením. Fotografie ze Sousedského odpoledne si můžete prohlédnout v tomto albu.

Příběh čtvrtý: Spustili jsme projekt Nebojme se komunální politiky

Ve spolupráci s Nadací Jablotron jsme se rozhodli, že nově začneme podporovat a vzdělávat lidi, kteří chtějí vstoupit do komunální politiky. Chceme také ukazovat pozitivní příklady, že na vstupu do komunální politiky není nic podezřelého, ale že to je krok, který zasluhuje respekt. O tématu budeme pořádat veřejné diskuse v českých městech a vzdělávat ty, kteří chtějí do politiky vstoupit. Náš partnerský spolek Mladí občané pak bude podporovat ty, kteří už do komunální politiky vstoupili.

V rámci programu nabízíme také balíčky mentorské podpory, díky nim získají zájemci možnost konzultovat své aktivity a nápady se zkušenými odborníky, komunálními politiky a političkami. Výzva je průběžná a šance hlásit se je otevřená do 15. září nebo do naplnění maximálního počtu dvanácti účastníků.

Více o programu naleznete na jeho stránkách.

Příběh pátý: Podpořili jsme Krásno, aby tamní společně vybudovali park

Park za kostelem sv. Kateřiny v Krásnu prošel za poslední rok velkou proměnou. Na místě bývalého hřbitova, kde dříve rostla náletová zeleň, teď stojí nové pódium, lavičky, skalka a dětské herní prvky. Vše společnými silami vybudovali místní a na sousedských brigádách se setkají i v příštím roce. V plánu je meditační labyrint nebo malá jezírka, ve kterých se bude odrážet nebe. Přečtěte si, jak proměna parku probíhala.

V roce 2018 jsme v programu Místo, kde žijeme podpořili 8 obcí, jejichž obyvatelé společně proměňovali veřejné prostranství. Pět z nich už zdárně svou účast v programu ukončilo a se třemi se ještě budeme setkávat do jara 2019.

Příběh šestý: Podpořili jsme mladé Dobro-druhy, aby mohli pomáhat lidem a zvířatům kolem sebe

Na podzim minulého roku jsme vybrali patnáct týmů mladých Dobro-druhů, kterým právě teď pomáháme uspořádat jejich benefiční akce pro dobrou věc. Mezi nimi je i parta jedenáctiletých dětí s patronkou (paní učitelkou), kteří podporují útulek pro hendikepované psy a kočky. Pořádají prodejní vernisáž obrazů a po úvodním setkání Dobro-druhů se rozhodli, že toho zvládnou víc a mají už za sebou také dobročinný jarmark.

„Jarmark byl prima, vůbec jsme nečekali, že by se to tak mohlo ujmout. Počítala jsem, že vybereme pár stovek, nakonec v kasičce bylo těch stovek dvacet čtyři. Navíc jsem si ověřila, že se na svůj tým můžu fakt spolehnout,“ nadšeně popisuje patronka týmu Kristýna.

Loňskými Dobro-druhy se stalo 15 týmů dětí a mladých lidí. Získali naši finanční podporu a rady, jak pořádat benefiční akce.

Příběh sedmý: Přispěli jsme k záchraně vrbického kostela jako místa pro setkávání

„Díky dárcům Nadace Via můžeme pokračovat v oživování kostela, který funguje pro místní lidi jako prostor k setkávání. Během roku tu pořádáme řadu akcí a snažíme se tak mimo jiné navázat  na spolkovou činnost, která tu probíhala v minulosti. Důležité je, že díky úpravám kostela mají místní lidé příležitost se potkat, ale také přispět svým dílem k záchraně památky, ke které si tím vytvářejí silnější vztah,“ říká Hana Gottfriedová ze spolku Zachraňme Vrbici. Vystudovaná architektka, která se touto profesí i živí, má ve Vrbici ještě řadu dalších plánů a snů. Za shlédnutí stojí krátké video v Občanských novinách na ČT. Spolek Zachraňme Vrbici získal v rámci programu Živá komunita grant ve výši 80 000 Kč na podporu druhé etapy obnovy kostela.

V programu Živá komunita jsme v roce 2018 spolu s našimi dárci podpořili 47 iniciativ lidí, kteří spojují sousedy a vytvářejí místa plná života.

Příběh osmý: Pomohli jsme lidem, kterým hrozilo vystěhování z jejich čtvrtě

Rodinám v bývalé ostravské dělnické kolonii Bedřiška hrozilo neoprávněné vystěhování. Vedení obvodu Mariánské hory a Hulváky se netajilo záměrem rodiny vystěhovat, jejich domky zdemolovat a pozemky nabídnout k investicím. Místní se rozhodli bránit a s naší podporou a podporou místní neziskovky Bílý nosorožec uspořádali architektonický workshop, který ukázal možnosti rozvoje Bedřišky bez vystěhování současných obyvatel.

V září 2018 zastupitelstvo města Ostravy odsouhlasilo zadání komplexní analýzy, která již bude počítat s tím, že místní obyvatelé budou moci na Bedřišce i nadále žít, a to v lepších podmínkách než doposud. Obyvatele Bedřišky podporuje i staronový primátor Ostravy.

V programu Rychlé granty podporujeme skupiny lidí, kteří hájí veřejný zájem. V roce 2018 jsme podpořili 25 projektů. 

Příběh devátý: Podpořili jsme komunitní lídry i ve střední a východní Evropě

„Vďaka aktivitám podporeným z grantu ViabilityNet 3.0 nás spoznalo viac ľudí aj napriek tomu, že budova centra ešte stále nie je otvorená. Je úžasné, že sa nám podarilo pritiahnuť pozornosť verejnosti, miestnych lídrov, politikov k Starej jedálni, hoci ešte stále prebieha rekonštrukcia. Podarilo sa nám zorganizovať viac verejných podujatí, kde sme mohli rozprávať o tom, čo robíme a najmä prečo to robíme. Viability nám pomohla aj zlepšiť fungovanie v teamu, otvorene pomenovať problémy a nájsť každému členovi/členke teamu svoje miesto, kde dokáže naplno ukázať svoje schopnosti,“ říká bratislavská komunitní lídryně Lenka Antalová Plavuchová.

Mezinárodní program ViabilityNet podporuje lidi z celé střední a východní Evropy, kteří probouzejí komunity a společně přetvářejí své okolí.

Příběh desátý: Vylepšili jsme Darujme.cz a lidé více darovali

V loňském roce dárci podpořili na 500 neziskových organizací registrovaných v Darujme.cz dary v celkové výši 85 milionů Kč, což je o 61% více než v roce 2017Definitivně se tak potvrdilo, že funkce nového Darujme.cz odpovídají potřebám neziskovek i jejich dárců. Modul pro dárcovské (tzv. peer2peer) výzvy využilo více než 200 lidí, kteří běželi, slavili narozeniny nebo jeli na koloběžce pro dobrou věc. Tito ambasadoři a ambasadorky ve svých výzvách vybrali přes 4,5 milionů korun.

Pokud chcete podpořit podobné projekty jako výše zmíněné, můžete se stát dárcem Nadace Via. Darovat můžete jednoduše on-line, ihned. Děkujeme.