Fond Kaufland

PODPOŘENÉ PROJEKTY ČESKÉ BUDĚJOVICE

Havlinda žije!

Petr Bublík, Michal Hořejší, Barbora Paulátová a Petra Ptáčková, obyvatelé Havlíčkovy kolonie, chtějí s pomocí svých sousedů kultivovat a oživovat veřejný prostor své čtvrti. Jejich úsilí bude předně směřovat do parku v Polní ulici, aby se znovu stal funkčním prostorem, který bude sloužit nejen sousedským potřebám, ale také sousedské dění stimulovat. Od září do května uspořádají sportovní klání, vánoční setkání, sousedskou slavnost a další akce a aktivity, jejichž smyslem bude zapojit místní obyvatele, a to nejen pasivně, ale i aktivně. Vytvoří proto web, který bude sloužit coby komunikační rozhraní a postupně také jako rezervoár místních vzpomínek a příběhů. Smyslem těchto aktivit je nejen zkvalitnění života, ale také posílení kolektivní paměti a místní identity.

realizátor: Barbora Paulátová
období realizace: 9/2022–5/2023
projekt byl podpořen částkou: 52 690 Kč

Tento projekt byl podpořen ve spolupráci se společností Kaufland.

Komunitní prostor pro zahradničení a setkávání Pasovská

Kateřina Vokůrková chce s pomocí dalších sousedů zrealizovat trvalkové/bylinkové záhony v ulici Pasovská a vytvořit okrasný prostor pro setkávání. Vhodně zvolené květiny a keře okrášlí travnatý nevyužitý prostor, který je v současnosti pustý. Společně koordinovaná práce sousedů při vytváření a udržování záhonů přispěje ke zlepšení sousedských vztahů. Skupina také plánuje různá sousedská setkání a pikniky.

realizátor: Kateřina Vokůrková
období realizace: 9/2022–6/2023
projekt byl podpořen částkou: 20 000

Kousek Ze/mě 2022

Diecézní charita České Budějovice společně s dobrovolníky a aktivními cizinci žijícími ve městě České Budějovice, resp. na jihu Čech připraví a uskuteční multikulturní akci Kousek Ze/mě 2022. Akce má za cíl propojovat všechny členy místní komunity (tzn. všechny obyvatele města České Budějovice) a podpořit jak setkávání cizinců s cizinci, tak se starousedlíky. Dalším cílem je aktivizovat skupinku cizinců navázanou na Poradnu pro cizince a migranty tak, aby měla podmínky pro realizaci svých nápadů. Na programu bude divadelní a pěvecké vystoupení, umělecký workshop, gastronomické ukázky, vernisáž výstavy fotoobrazů a připraven bude také zábavný a zároveň edukativní program spojený s cizineckou problematikou pro rodiny s dětmi.

realizátor: Diecézní charita České Budějovice
období realizace: 6/2022–5/2023
projekt byl podpořen částkou: 40 000

Sousedské slavnosti na sídlišti v Českých Budějovicích

Kulturní nezisková organizace Výměník1 pořádá sousedské slavnosti, které budou součástí městského festivalu KUL.TURISTA. Ten probíhá v rámci kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury. V září proběhnou čtyři dny sousedských slavností v městské části Čtyři dvory, sídlišti Máj, sídlišti Šumava a parku Stromovka nabitých různorodým programem, zahrnujícím kulturní, kreativní, volnočasové a komunitní akce, které připraví společně s místními aktéry. Sousedé vyjdou do ulic, budou sdílet společné zážitky a aktivity a zapojí se do dialogu o možnostech zlepšení života v jejich čtvrti.

realizátor: Výměník1, z.s.
období realizace: 5/2022–10/2022