Fond Kaufland

PODPOŘENÉ PROJEKTY STRAKONICE

Sousedská setkání

Skupina devíti obyvatel z Rovné se na základě výzvy společnosti Kaufland Milion pro Strakonice rozhodla oživit kulturní život ve své obci. Rádi by se vrátili k akcím pro děti i dospělé, které v minulosti v obci již probíhaly, a přidali další. Během období covidu se obec rozrostla o nové občany, kteří nemají možnost se setkávat se starousedlíky, protože po covidu se už nepovedlo přerušené konání akcí obnovit.
Akce budou pořádány jednou měsíčně i za pomoci dalších Roveňáků. Naplánovány jsou Drakiáda, Slavnost sv. Martina, Adventní setkání – výroba adventních věnců, Dětský karneval, Vítání jara – vynášení Morany, Jarní tvoření – drátování, Dárek pro maminku – macramé anděl/panenka, Vítání prázdnin, Letní háčkovací kurz a Indiánské léto – výroba lapače snů.

realizátor: Lenka Pichlerová
místo: Rovná, Jihočeský kraj
období realizace: 10/2022 – 10/2023
projekt byl podpořen částkou: 68 981 Kč

Živé Strakonice

Spolek a přidružená skupina dobrovolníků uspořádá během celého roku několik různorodých akcí ve veřejném prostoru a na zanedbaných či opuštěných místech Strakonic. Naváže tak na své již existující projekty a bude pokračovat ve svém směřování zacíleném na oživování spícího města, zejména jeho centra a blízkého okolí, aktivizaci obyvatel, oživování komunity a získávání dalších dobrovolníků a nadšenců, kteří budou v činnosti pokračovat a rozvíjet ji vlastními nápady a dalšími navazujícími akcemi.

grantová výzva: Milion pro Strakonice a okolí
realizátor: Sunshine Cabaret, z.s.
místo: Strakonice, Jihočeský kraj
období realizace: 12/2022 – 10/2023
projekt byl podpořen částkou: 99 842 Kč

Tento projekt byl podpořen ve spolupráci se společností Kaufland.

Teta, pojďte mě prosím naučit…!

Český svaz žen Čestice chce uspořádat seriál kreativních workshopů a relaxačních sousedských setkání. Plánují 4 akce v průběhu roku zaměřené na následující témata: adventní čas, vynášení Morany a velikonoční svátky, den včel a předprázdninové sousedské setkání. Principem bude předávání znalostí a zkušeností mezi jednotlivými obyvateli napříč generacemi a zároveň možnost pro komunitu se sejít a stmelit. Cílem je i oživení některých tradic a zvyků.

grantová výzva: Milion pro Strakonice a okolí
realizátor: Český svaz žen, z.s.
místo: Čestice, Jihočeský kraj
období realizace: 10/2022 – 9/2023
projekt byl podpořen částkou: 72 200 Kč

Veřejné ohniště s grilem

Manželé Eva a Vojtěch Barborkovi s pomocí dobrovolných hasičů v Petrovicích a dalších kamarádů chtějí modernizovat veřejné prostranství před místní hasičárnou, kde na zpevněné ploše vznikne nové otevřené ohniště společně s lavicemi, stolem a zahradním grilem. S podporou obce se zde chystají v roce 2023 zorganizovat sraz rodáků a přátel obce. V plánu je také organizace pravidelných sousedských akcí jako například dětské dny, rozsvícení vánočního stromečku, společné oslavy narozenin nebo stavění máje, kde se tradičně opékají buřty a na grilu se grilují banány (tradice grilování banánů sahá až od roku 1998).

realizátor: Vojtěch Barborka
místo: Petrovice, Jihočeský kraj
období realizace: 11/2022 – 6/2023
projekt byl podpořen částkou: 65 067 Kč

Sousede, na slovíčko!

Aktivní zaměstnanci Charity se sídlem v Sousedovicích ve spolupráci s aktivními obyvateli obce Sousedovice chtějí společně vytvořit prostor pro sousedská posezení a současně zázemí pro společné kulturní a rukodělné aktivity, které tu doposud chybí. Toto posezení podpoří dlouhodobě dobré vztahy mezi Charitou a obcí a umožní větší propojení obyvatel obce Sousedovice bez ohledu na to, zda právě bydlí v bytě, rodinném domě nebo v domově seniorů. Plánované aktivity konané právě v tomto nově vybudovaném místě pro dobré sousedy cílí na různé věkové skupiny obyvatel s myšlenkou toho, že vzájemné mezigenerační kontakty jsou přínosné pro všechny zapojené.

realizátor: Charita Strakonice
místo: Sousedovice, Jihočeský kraj