Fond Kaufland

PODPOŘENÉ PROJEKTY OLOMOUC

Babičko, dědečku, vyprávěj…

Rodinné centrum Olivy uspořádalo dne 29. 4. 2022 sousedské setkání pro všechny generace. Hlavním cílem bylo přizvat a zapojit babičky, dědečky i osamělé seniory z okolí. Tým rodinného centra připravil ve spolupráci s dobrovolníky bohatý odpolední program, jehož součástí byla květinová dílnička pro dospělé i děti, promítání historických fotografií, výstava obrazových publikací věnovaných Olomouci, herna, čtení pohádek, ochutnávka retro dobrot, kvíz, hudební i žonglérské vystoupení. Akce se zúčastnilo odhadem přes stovku lidí. Pro velký úspěch plánuje rodinné centrum uspořádat podobnou akci i v příštím roce.

realizátor: Olivy, z.s.
období realizace: 3/2022 – 4/2022
projekt byl podpořen částkou: 30 000 Kč

Nedělejte z komára velblouda

Spolek Los Vesinos s pomocí dalších aktivních lidí v Chomoutově zatraktivní veřejný prostor u řeky Moravy. Zapojí do něj všechny věkové skupiny: děti, mládež, dospělé i seniory. Dobrovolníci v rámci brigád vyrobí a instalují společně vybrané prvky u pěší stezky podél řeky Moravy.

grantová výzva: Milion pro Olomouc
realizátor: Los Vesinos, z.s.
období realizace: 2/2022 – 1/2023
projekt byl podpořen částkou: 50 000 Kč

Tento projekt byl podpořen ve spolupráci se společností Kaufland.

Komunitní oáza v centru města

Dobrovolnická skupina přetvoří nevyužívané místo v Divadle na cucky v prostor vhodný pro neformální setkávání a pořádání veřejných akcí. Do vytváření společného místa v centru Olomouce se zapojí místní komunity a zájemci z řad veřejnosti. V nově vzniklém prostoru budou probíhat kulturní a odpočinkové akce realizované dobrovolníky z řad studentů, kulturních představitelů a široké veřejnosti. Na Dolním náměstí vznikne příjemné a multifunkční prostředí otevřené pro všechny, Komunitní oáza v centru města.

realizátor: Alžběta Kvapilová, Adéla Prášilová, Kateřina Korychová
období realizace: 2/2022 – 1/2023
projekt byl podpořen částkou: 65 000 Kč

Revitalizace komunitní zahrady Václavka

Spolek Udržitelný Palacký už několik let provozuje studentskou komunitní zahradu, která se nachází uprostřed kolejí a přírodovědného kampusu. Prostor je jako dělaný pro relaxaci, setkávání se, pořádání nejrůznějších akcí a v neposlední řadě zahradničení. Udržitelný Palacký již několik let na této zahradě pořádá akce pro širokou (nejen) studentskou veřejnost. Spolek uspořádá na zahradě dobrovolné brigády, při kterých se provedou na zahradě nutné opravy stávajícího nábytku, záhonů a kompostéru. Zahrada se také rozšíří o přístřešek na nářadí a vysadí se nové keře. Spolek také plánuje zahradu udělat pomocí čipového zařízení přístupnější a bezpečnější.

realizátor: Udržitelný Palacký
období realizace: 3/2022 – 9/2022
projekt byl podpořen částkou: 43 000 Kč

Oživme Olomouc

Spolek Za krásnou Olomouc ve spolupráci s dalšími lokálními dobrovolníky se rozhodli vytvořit “Manuál organizátora sousedských slavností” spolu s “Fondem věcí sousedských slavností”, které by byly k dispozici i dalším dobrovolníkům na Olomoucku. Tímto chtějí ulehčit a zkvalitnit pořádání sousedských sešlostí vOlomouci, a to za každého počasí. Místní dobrovolníci plánují v roce 2022 dvě sousedské setkání – 2. ročník sousedské slavnosti na Masarykové třídě v městské části Nové Hodolany a sousedské setkání ve čtvrti Hejčín. Už při těchto setkáních plánují využít nově vzniklý fond.

realizátor: Za krásnou Olomouc
období realizace: 2/2022 – 11/2022
projekt byl podpořen částkou: 94 600 Kč

Olomoucká dílna

Vyrobit si stůl, opravit židli, seříznout prkno na poličku, postavit si vlastní postel, přilepit podpatek, vyrobit originální dárek …to všechno a mnohem víc chodí nejen obyvatelé Olomouce dělat do sdílené dílny pro veřejnost. Olomoucká dílna již pět let kutilům nabízí stále nové a lepší nářadí a vybavení, učí novým dovednostem, propojuje nadšené se zkušenými. Spolek za pomoci grantu vybaví dílnu dalším ručním nářadím jako jsou aku šroubováky, horní frézka, pásová a oscilační bruska a další. Spolek také připravuje nové workshopy Kutil 101 a navazující, které budou zaměřeny obecně na praktické znalosti, práci s běžným nářadím a řešení drobných oprav a projektů v domácnostech.

grantová výzva: Milion pro Olomouc
realizátor: Olomoucká dílna, z.s.
období realizace: 1/2022 – 12/2022
projekt byl podpořen částkou: 55 400