Rychlé granty

Rychlými granty podporujeme projekty vedoucí k zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů a podporující otevřenou věcnou diskusi o tématech veřejného zájmu v konkrétních lokálních kauzách.

CO RYCHLÉ GRANTY NABÍZEJÍ

• až 40 000 Kč na projekt, který může trvat až 1 rok

• pro zájemce kampaň na Darujme.cz s navýšením do 20 000 Kč

• žádat mohou malé neziskové organizace nebo neformální skupiny lidí

• hodnotící komise se schází přibližně jednou za měsíc, takže podpora přijde rychle

• několika zájemcům ročně návštěvu Rychlé roty – konzultace k plánování kampaně

KDY UVAŽOVAT O RYCHLÉM GRANTU

V mé místní komunitě hrozí zhoršení životního prostředí nebo jiná nepříznivá situace, způsobená problematickým rozhodnutím či nečinností úřadů, lakem developerů a jiných silných hráčů. Příklad: chtějí nám zastavět park, zřizují nám za domem skládku, chystají se vykácet alej, zbourat historickou budovu. Chci se tomu bránit a vím, že je potřeba okamžitě jednat, aby se situace dále nezhoršovala. Mám představu, co by mohlo pomoci: např. uspořádání veřejné debaty, letáková kampaň, právní konzultace, zpracování odborného posudku. Kolem sebe mám pár lidí, kteří do toho půjdou se mnou. Něco už jsme spolu v té věci udělali (např. zorganizovali petici, informovali veřejnost), ale potřebujeme podporu zvenčí.

NEJČASTĚJI PODPORUJEME TYTO AKTIVITY

• veřejné kampaně týkající se dané kauzy

• organizace veřejných setkání (vč. pronájmu, facilitace, občerstvení apod.)

• právní konzultace, právní služby, právní zastupování

• organizace petic a místních referend

• zpracování odborných posudků, případně variantních návrhů k diskusi

PODPOŘILI JSME NAPŘÍKLAD TYTO KONKRÉTNÍ PROJEKTY

Lysá nad Labem – záchrana mokřadu před zástavbou (odborná studie)

České Velenice – záchrana stoleté aleje v centru města (oponentní dendrologický posudek)

Praha – Holešovičky – snaha o snížení intenzity dopravy kvůli hluku a emisím (žaloba jako poslední možnost v řadě)

Brno – úprava trasy dálnice D43 (právní kroky)

Bradáčov – ochrana krajiny před negativními vlivy větrné elektrárny (biologické hodnocení)

Rynholec – obavy místních z provozu logistického areálu (odborné posudky a informační kampaň)

Praha – Hrdlořezy – občané proti demolici Jiránkovy vily (právní služby)

ČLÁNKY NA VIABLOGU

Alej se zatím nekácí, mokřad zachráněn. Seznamte se s úspěchy našich podpořených

Podporujeme spolky a lidi, kteří hledají klíč k budoucnosti svých obcí

Chcete chránit životní prostředí přímo tam, kde žijete? Požádejte o rychlý grant!

Stoletá alej v Českých Velenicích jako klíčové téma rozvoje města

•           FAQ
  • Buďme v kontaktu
  •   Ke stažení

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY A DALŠÍ UŽITEČNÉ INFORMACE PRO ŽADATELE

Plánuji veřejnou kampaň, jak mám postupovat?

Místní lidi lze oslovit mnoha způsoby, od roznosu letáků do schránek, přes inzerci v místních novinách nebo na facebooku, až po veřejné setkání nebo propracovanou vícekrokovou kampaň. Pokud to s veřejnou kampaní myslíte opravdu vážně, nahlédněte do Rukověti zdánlivě bezmocných, kterou vydala Nadace OSF. Nebo můžete rovnou využít služeb Rychlé roty, kterou tvoří autoři zmíněné publikace.

Můžu se zapojit do vzdělávacích aktivit Nadace Via, i když nejsem příjemcem grantu?

Ano, Nadace Via průběžně pořádá semináře k tématům, jako je fundraising, PR nebo „Jak na komunitní projekty“. Na tyto semináře se může přihlásit kdokoli, stačí sledovat naše sociální sítě, nebo odebírat ViaCafé.

Můj projekt se částečně týká protikorupčních aktivit, jak mám v tomto případě postupovat?

Jedním z dárců a partnerů Rychlých grantů je Nadační fond proti korupci, který podpoří každoročně několik projektů. Pokud máte podezření na korupční pozadí řešené kauzy, můžete se na NFPK obrátit také přímo. Protikorupčními tématy na se zabývají také další organizace, jako např. Oživení nebo Transparency International.

Jak doložím zájem místních lidí o mé téma?

Obvykle žádají o rychlý grant ti, kdo již mohou prokázat, že mají podporu místních lidí. Nejjednodušším způsobem takového prokázání je petice a počet lidí, kteří ji podepsali. Kromě standardních podpisových archů lze využít také on-line petice, například na těchto stránkách.

Jednotlivec, nebo spolek?

O rychlý grant mohou žádat neziskové organizace (spolky) nebo neformální skupiny lidí. Pokud máte pocit, že by vaší věci pomohlo, abyste byli organizovaní, můžete si jednoduše založit spolek třeba prostřednictvím tohoto jednoduchého nástroje z dílny Frank Bold.

Kam si zajít pro úvodní právní radu?

Pokud chcete žádat o grant na právní služby, výběr právní kanceláře je zcela na vás. Jako úvodní zdroj informací v začátcích může posloužit on-line Právní poradna, opět od Frank Bold. Najdete zde odpovědi k tématům, jako je fungování obcí a úřadůkorupce a transparentnostochrana před hlukemprávo na informacespolky a zapojení veřejnostisprávní řízenístavební a územní řízeníúzemní plánováníživotní prostředí. Na stránce jsou také právní manuály a zodpovězené dotazy, ale také konkrétní vzory a publikace.

Pomůže mi Nadace Via i s odbornými tématy, která řeším ve svém projektu?

Obecně spíše ne, odborné partnery (například zpracovatele různých posudků nebo právní kanceláře) pro svůj projekt si musíte najít sami. Ale o některých tématech, se kterými máme dílčí zkušenosti, si s vámi rádi v rámci konzultací popovídáme. Nebo vás nasměrujeme třeba na další organizace, případně doporučíme užitečné publikace:

Sledujte nás na Facebooku